Cumpărăm patru depozite în Bacău. Achiziţiile extind cu 40% capacitatea de stocare a cerealelor. – Grup Serban

  • By
  • JUN

    23

    Grup Şerban Holding, companie antreprenorială românească activă în mai multe domenii din agricultură, listată pe piaţa AeRO de la BVB sub simbolul bursier GSH, anunţă că a cumpărat patru baze de depozitare a cerealelor, complet funcţionale, în urma unei tranzacţii de 17,7 mil lei, fără TVA.

    Depozitele sunt situate în localităţile Sascut, Răcăciuni, Parincea şi Secuieni, în judeţul Bacău, şi au o capacitate totală de depozitare de 48.530 tone, ceea ce reprezintă o creştere globală de aproximativ 40% în totalul capacităţii de stocare.

    „Extinderea capacităţilor de depozitare reprezintă o componentă importantă a investiţiilor Grup Şerban pe termen mediu şi lung. În contextul conflictului din Ucraina, care perturbă fluxurile de aprovizionare cu cereale, inclusiv prin blocarea portului Constanţa, activarea unor capacităţi de depozitare suplimentare pe frontiera de est a Uniunii Europene devine un diferenţiator semnificativ în domeniul afacerilor din agricultură,” spune Ovidiu Bucătaru, Director Financiar al Grup Şerban Holding.

    Suprafaţa totală a terenului pe care sunt construite bazele este de aproximativ 12,5 ha, ceea ce permite dezvoltări ulterioare, şi include o cale ferată industrială funcţională de 764 metri în cadrul bazei Sascut, precum şi un uscător de cereale cu o capacitate de 1.000 tone pe zi.

    Odată cu preluarea noului uscător de cereale, Grup Şerban ajunge la o capacitate totală de uscare de 3.500 tone pe zi.

    La nivel de investiţii în cadrul noilor baze, Grup Şerban estimează cheltuieli totale de capital de aproximativ 0,5 milioane de lei până la finalul acestui an.

    „Prin integrarea celor patru noi baze în Grup Şerban vom reuşi să creştem volumele de cereale şi oleaginoase la 120.000 de tone doar din această dezvoltare. Totodată, cele patru baze se află în proximitatea unor magistrale rutiere şi feroviare importante, precum drumul european 85 şi magistrala 500, iar acest lucru va conduce la sporirea vitezei de încărcare şi descărcare a cerealelor. În urma acestei investiţii şi implicit a extinderii capacităţii totale de depozitare, vom ajunge la o creştere EBITDA anualizată de 7,5 milioane de lei,” adaugă Ovidiu Bucătaru.

    Grup Şerban Holding a înregistrat în 2021, la nivel consolidat, venituri de 530,2 milioane de lei, echivalentul unei creşteri de 50% faţă de anul precedent şi un profit net de 25,8 milioane de lei, plus 7%.

    La nivelul anului 2021, afacerile companiei s-au situat la nivelul de 481,6 mil. lei, plus55%, iar EBITDA la 54,2 milioane de lei, reprezentând o majorare cu 3%.

    În domeniul agriculturii, Grup Şerban este cel mai mare producător din zona Moldovei, unde exploatează peste 12.000 de ha de culturi agricole în judeţele Bacău şi Vaslui. Beneficiarii produselor agricole realizate de Grup Şerban sunt jucători importanţi din domeniul alimentar, precum PepsiCo sau Cargill.

    Acţiunile Grup Şerban Holding sunt listate pe piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti începând cu data de 28 februarie 2022 şi se tranzacţionează sub simbolul GSH. În prezent, compania are o capitalizare de piaţă de peste 334 de milioane de lei.

    Lăsați un comentariu

    Top
    ro_RO